intermedikus-bis

intermedikus-bis

Lečenje steriliteta | Vantelesna oplodnja

Home | Stimulacija ovulacije žena sa slabim odgovorom

 

Stimulacija ovulacije žena sa slabim odgovorom u toku postupaka asistirane fertilizacije (intrauterusna inseminacija, vantelesna oplodnja)


Pre nego što žena uđe u bilo koji od postupaka vantelesne oplodnje procenjuje se biološka starost jajnika, odnosno koliko jajnih ćelija unutar svojih folikula, postoji u jajnicima. Broj folikula koji se može pokrenuti postupkom stimulacije jajnika upravo je proporcionalan ukupnom broju preostalih folikula u jajniku. Nekoliko hormona (odnosno njihova koncentracija), koji se u krvi određuju od 2. do 5. dana menstrualnog ciklusa, daje orijentaciju o biološkoj starosti jajnika: folikulostimulišući hormon (FSH), estradiol (E2), inhibin B i antimilerov hormon (AMH). Ultrazvučni parametri, takođe, mogu pomoći u ovoj proceni: zapremina jajnika i broj antralnih folikula u jajniku u istoj, ranoj fazi ciklusa.

Međutim, pravu sliku daje tek odgovor jajnika u postupku stimulacije ovulacije.

Ukoliko se u toku postupka vantelesne oplodnje razvije manje od 4 folikula govorimo o slabom lošem odgovoru. Loš odgovor u toku stimulacije znači da je mogućnost za trudnoću ovakvih žena smanjena; ukoliko je procenat trudnoća u postupcima vantelesne oplodnje 30%, procenat kod lošeg odgovora je oko 10%, eventualno 15% ukoliko se primene specijalni protokoli i načini stimulacije ovulacije. Treba imati na umu da je biološka starost ovakvog jajnika veća u odnosu na godine pacijenta i da kod lošeg odgovora žene uđu u menopauzu u proseku za 4 godine

Stoga je važno da se postupci lečenja sprovode efikasno i bez nepotrebnog gubitka vremena.

 

Intermedicus BIS u slici


Galerija

 

Video galerija

 

DESIGN | TEKOMS