intermedikus-bis

intermedikus-bis

Lečenje steriliteta | Vantelesna oplodnja

Home | Endokrinološki uzroci steriliteta i lečenje ?

 

Endokrinološki uzroci steriliteta i lečenje ?


Koji su endokrinološki uzroci steriliteta i kako se leče?

Ukoliko ovulacija izostaje, mogućnosti za trudnoću su veoma smanjene. U najvećem procentu slučajeva, žene koje imaju izostanak ili kašnjenje menstruacije imaju najčešće izostanak ovulacije ili smanjen broj ovulacija u toku godine. U manjem procentu, koji iznosi 3%, redovni menstruacijski ciklusi mogu biti praćeni izostankom ovulacija. Najčešći razlog anovulacije je sindrom policističnih jajnika. Lečenje zavisi od telesne mase pacijenta, godina, veličine jajnika i koncentracije hormona u krvi. Prva linija terapije jeste regulisanje telesne mase do idealne, uključivanje lekova koji smanjuju lučenje insulina i ukoliko je potrebno, stimulacija ovulacije. Počinje se uvek sa minimalno efikasnom terapijom, što obično znači Clomifen tablete sa ili bez terapije gonadotropinima (hormoni hipofize koji stimulišu jajnik i daju se u vidu injekcija).

Kod pacijentkinja obolelih od sindroma policističnih jajnika povećan je rizik za razvoj sindroma preterane stimulacije jajnika, te se postupak stimulacije vrši na specifičan način, postupno i uz intenzivno praćenje ultrazvukom i na osnovu određivanja  hormona iz krvi (estradiol i luteinizirajući hormon).

Ostali uzroci endokrinološkog infertiliteta slični su uzrocima izostanka menstruacije i leče se posle postavljanja dijagnoze, tako što se koriguje specifičan poremećaj koji je do anovulacije doveo:

- ukoliko je smanjena koncentracija hormona hipofize, njihovom nadoknadom;

- ukoliko je povećana koncentracija prolaktina,  lekovima koji ovu koncentraciju smanjuju;

- ukoliko postoje priraslice između materičnih zidova, histeroskopskim uklanjanjem priraslica.

 

Intermedicus BIS u slici


Galerija

 

Video galerija

 

DESIGN | TEKOMS