5.2. Koji su endokrinološki uzroci steriliteta i kako se leče?

Ukoliko ovulacija izostaje, mogućnosti za trudnoću su veoma smanjene. U najvećem procentu slučajeva, žene koje imaju izostanak ili kašnjenje menstruacije imaju najčešće izostanak ovulacije ili smanjen broj ovulacija u toku godine. U manjem procentu, koji iznosi 3%, redovni menstruacijski ciklusi mogu biti praćeni izostankom ovulacija.
Najčešći razlog anovulacije je sindrom policističnih jajnika. Lečenje zavisi od telesne mase pacijenta, godina, veličine jajnika i koncentracije hormona u krvi.
Prva linija terapije jeste regulisanje telesne mase do idealne, ukljucivanje lekova koji smanjuju lučenje insulina i ukoliko je potrebno, stimulacija ovuilacije. Počinje se uvek sa minimalno efikasnom terapijom, što obično znači Clomifen tablete sa ili bez terapije gonadotropinima (hormoni hipofize koji stimulišu jajnik i daju se u vidu injekcija)

 Kod pacijentkinja obolelih od sindroma policističnih jajnika povećan je rizik za razvoj sindroma preterane stimulacije jajnika, te se postupak stimulacije vrši na specifičan način, postupno i uz intenzivno praćenje ultrazvukom i na osnovu odredjivanja  hormona iz krvi (estradiol i luteinizirajući hormon).

Ostali uzroci endokrinološkog infertiliteta slični su uzrocima izostanka menstruacije i leče se posle postavljanja dijagnoze, tako što se koriguje specifičan poremećaj koji je do anovulacije doveo:
- ukoliko je smanjena koncentracija hormona hipofize, njihovom nadoknadom; 
- ukoliko je povećana koncentracija prolaktina,  lekovima koji ovu koncentraciju smanjuju;
- ukoliko postoje priraslice izmedju materičnih zidova, histeroskopskim uklanjanjem priraslica.

INTERMEDICUS BIS U SLICI ...

Pic VIDEO GALERIJA
Pogledajte našu video prezentaciju. Pogledaj >>>

PicNAŠA OPREMA I KLINIKA
Najmodernija medicinska oprema ... Pogledaj galeriju >>>

PicINTERMEDICUS BIS NA MAPI
Nalazimo se na Novom Beogradu, ul. Zorana Đinđića 45i. Pogledaj >>>

Keywords: intermedicus bis, lecenje steriliteta kod zena, lecenje steriliteta kod muskaraca, lecenje neplodnosti, ginekoloske ordinacije beograd, vodjenje trudnoce, vantelesna oplodnja beograd, visoko rizicna trudnoca, amniocenteza, kordocenteza, biopsija cupica, punkcija ciste, ultrazvuk 4D, color dopler, genetski poremecaji ploda, uklanjanje kondiloma, hormonski poremecaji