4.2. Ginekološki pregled obuhvata

- Pregled i palpaciju spoljašnjih genitalija,
- Pregled zidova vagine i grlića materice pod spekulumom,
- Bimanuelni pregled unutrašnjig genitalija,
- Uzimanje svih potrebnih briseva - dijagnostika infekcija,
- Kolposkopski pregled,
- Papanicolau pregled,
- Pregled dojki.

KOLPOSKOPIJA

KOLPOSKOPIJA  je naziv za mikroskopski pregled velikih i malih usana, zidova vagine i naročito grlića materice kao mesta gde se najčešće javlja rak kod mladjih žena .
Kolposkopija i citologija (PAPA test) predstavljaju bezbolni pregled tzv.skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice sa  tačnošću  dijagnostike patoloških promena od skoro 98%- naravno kada se kombinuju istovremeno.
Potrebno je naglasiti da se promene mogu otkriti u ranoj fazi pre nego što daju bilo kakav simptom odn. tegobu, i lako i sigurno izlečiti.
Ponekad je pregled potrebno dopuniti BIOPSIJOM promene (odn. uzimanjem uzorka tkiva koji se šalje na  histopatološki pregled - HPP ) ili kiretažom kanala  grlića materice, a sa ciljem postavljanja što sigurnije dijagnoze.
Sama biopsija je najčešće i krajnja  dijagnoza i terapija jer smo uklonili vidjenu promenu. Ako nalaz HP pregleda zahteva dalje lečenje pribegava se manjem operativnom zahvatu u kratkotrajnoj  opštoj anesteziji –KONIZACIJA.
Biopsija i konizacija se obavljaju LOOP dijatermijom radio talasima gde se tkivo seče elektrodom u obliku omče koja istovremeno i koaguliše odn. sprečava krvarenje.

RAK GRLIĆA MATERICE se može dogoditi samo onoj ženi koja ne dolazi redovno - jednom godišnje - na pregled .

 PAPANIKOLAU
PAPANICOLAU – osnovni skrining u ginekologiji koji ima za cilj ranu dijagnostiku zapaljenskih i tumorskih promena na spoljašnjim genitalijama, vagini i grliću materice. Podrazumeva uzimanje ćelija sa grlića materice, razmazivanje na pločicu, bojenje po metodi Papanicolu i pregled mikroskopom svake pojedinačne ćelije. Bezbolan je i može se ponavljati kad god je potrebno.

INTERMEDICUS BIS U SLICI ...

Pic VIDEO GALERIJA
Pogledajte našu video prezentaciju. Pogledaj >>>

PicNAŠA OPREMA I KLINIKA
Najmodernija medicinska oprema ... Pogledaj galeriju >>>

PicINTERMEDICUS BIS NA MAPI
Nalazimo se na Novom Beogradu, ul. Zorana Đinđića 45i. Pogledaj >>>

Keywords: intermedicus bis, lecenje steriliteta kod zena, lecenje steriliteta kod muskaraca, lecenje neplodnosti, ginekoloske ordinacije beograd, vodjenje trudnoce, vantelesna oplodnja beograd, visoko rizicna trudnoca, amniocenteza, kordocenteza, biopsija cupica, punkcija ciste, ultrazvuk 4D, color dopler, genetski poremecaji ploda, uklanjanje kondiloma, hormonski poremecaji