1.5. Stimulacija ovulacije žena sa slabim odgovorom u toku postupaka asistirane fertilizacije (intrauterusna inseminacija, vantelesna oplodnja)

Pre nego što žena udje u bilo koji od postupaka vantelesne oplodnje procenjuje se biološka starost jajnika, odnosno koliko jajnih ćelija unutar svojih folikula,postoji u jajnicima. Broj folikula koji se može pokrenuti postupkom stimulacije jajnika upravo je proporcionalan ukupnom broju preostalih folikula u jajniku. Nekoliko hormona (odnosno njihova koncentracija), koji se u krvi odredjuju 2.-5. dana menstruacijskog ciklusa, daje orijentaciju o biološkoj starosti jajnika: folikulostimulišući hormon (FSH), estradiol (E2), inhibin B i atimilerov hormon (AMH). Ultrazvučni parametric,takodje,  mogu pomoći u ovoj proceni: zapremina jajnika i broj antralnih folikula u jajniku u istoj, ranoj fazi ciklusa.
Medjutim, pravu sliku daje tek odgovor jajnika u postupku stimulacije ovulacije.

Ukoliko se u toku postupka vantelesne oplodnje razvije manje od 4 folikula govorimo o slabom - lošem odgovoru. Loš odgovor u toku stimulacije znači da je mogućnost za trudnoću ovakvih žena smanjena; ukoliko je procenat trudnoća u postupcima vantelesne oplodnje 30%, procenat kod lošeg odgovora je oko 10%, eventualno 15% ukoliko se primene specijalni protokoli i načini stimulacije ovulacije. Treba imati na umu da je biološka starost ovakvog jajnika veća u odnosu na godine pacijenta i da kod lošeg odgovora žene udju u menopauzu u proseku za 4 godine. Stoga je važno da se postupci lečenja sprovode efikasno i bez nepotrebnog gubitka vremena.

INTERMEDICUS BIS U SLICI ...

Pic VIDEO GALERIJA
Pogledajte našu video prezentaciju. Pogledaj >>>

PicNAŠA OPREMA I KLINIKA
Najmodernija medicinska oprema ... Pogledaj galeriju >>>

PicINTERMEDICUS BIS NA MAPI
Nalazimo se na Novom Beogradu, ul. Zorana Đinđića 45i. Pogledaj >>>

 

 

 

Keywords: intermedicus bis, lecenje steriliteta kod zena, lecenje steriliteta kod muskaraca, lecenje neplodnosti, ginekoloske ordinacije beograd, vodjenje trudnoce, vantelesna oplodnja beograd, visoko rizicna trudnoca, amniocenteza, kordocenteza, biopsija cupica, punkcija ciste, ultrazvuk 4D, color dopler, genetski poremecaji ploda, uklanjanje kondiloma, hormonski poremecaji