1.4.2. IVF Vantelesno oplođenje

IVF program (poznatiji kao vantelesna oplodnja) predstavlja postupak kojim se iz jajnika izvlače jajne ćelije, spajaju se (fertilišu) u laboratorijskim uslovima sa spermatozoidima partnera i vraćaju u matericu razvijeni embrioni. Postupak se prvenstveno primenjuje u situacijama kada je poremećena prohodnost jajovoda  i smanjen broj spermatozoida. Studije govore da su šanse za razvoj trudnoće po jednom postupku oko 30%, a za rađanje deteta nešto manje.

a) IVF – klasični oblik

IVF program (poznatiji kao vantelesna oplodnja) predstavlja postupak kojim se iz jajnika izvlače jajne ćelije, spajaju se (fertilišu) u laboratorijskim uslovima sa spermatozoidima partnera i vraćaju u matericu razvijeni embrioni. Postupak se prvenstveno primenjuje u situacijama kada je poremećena prohodnost jajovoda  i smanjen broj spermatozoida. Studije govore da su šanse za razvoj trudnoće po jednom postupku oko 30%, a za rađanje deteta nešto manje.

b) IVF – mikrofertilizacija ili ICSI

Mikroasistirana fertilizacija predstavlja tehniku koja je revolucionarno izmenila tretman teških oblika muškog steriliteta, do skoro smatranih nelečivima.
U normalnom ejakulatu ima više od 20 miliona spermatozoida od kojih samo nekoliko stotina uspe da dosegne do jajovoda i jajne ćelije. Kod muškaraca kod kojih je ukupan broj spermatozoida u ejakulatu ispod 20 miliona, ovakav događaj nije moguć. Iz tog razloga je razvijena tehnika mikrofertilizacije koja pruža šansu za oplodnju i sa svega nekoliko živih spermatozoida u semenu. Suštinu metode predstavlja direktno ubacivanje jednog jedinog spermatozoida u jajnu ćeliju složenim sistemom mikropipeta i manipulatora (ICSI – intracytoplasmic sperm injection). 

Oko 70% jajnih ćelija kojima je ubačen spermatozoid uspeva da se oplodi (fertiliše) i to iz uzorka semena koje jedva da je imalo neki živi spermatozoid. Metodu upotpunjuje mogućnost vađenja sperme i iz samog epididimisa (MESA – microsurgical epididymal sperm aspiration), ili ako je potrebno iz testisa (TESA – testicular sperm aspiration).
Uspeh metode prvenstveno zavisi od različitih tehnika za preparaciju i selekciju spermatozoida koji će biti ubačeni u jajnu ćeliju.

Sva četiri postupka (planiranje odnosa, IUI, IVF i ICSI) započinju stimulacijom jajnika, gde dati lekovi imaju za cilj ubrzanje rasta i sazrevanje što većeg broja folikula. Praćenje (monitoring) efikasnosti primenjene terapije se ostvaruje ultrazvučnim pregledima i hormonskim testovima u krvi  (estradiol- E2 i luteinizirajući hormon – LH).,

Nakon potvrđene zrelosti, (veličina folikula, dinamika rasta E2 i skoka LH)  planira se termin za polni odnos ili intrauterusnu inseminaciju (  po potrebi sa okidanjem ovulacije primenom  hormona HCG - Pregnyla). Za postupak IUI neophoidna je obrada semena „swim-up“ metodom.

Za IVF postupak .nakon utvrdjene zrelosti folikula  pod kontrolom ultrazvuka transvaginalno se izvlače jajne ćelije iz folikula (aspiracija), 32 do 36 sati od primene hormona HCG -  Pregnyla). Aspiracija se radi u kratkotrajnoj anesteziji. Po završenoj intervenciji pacijent ostaje da leži u bolnici oko 2 sata.

Spajanje zrelih jajnih ćelija  i odabranih spermatozoida (inseminacija)   vrši se 4-6 sati posle vadjenja jajnih ćelija. (za klasični IVF i za ICSI), tako da muškarci imaju dovoljno vremena da se pripreme za davanje ejakulata. Seme supruga  obrađuje se „swim-up“ metodom sa ciljem da se dobiju što prodorniji spermatozoidi iz ejakulata

Nakon 48 sati od inseminacije nastali embrioni u proseku  od dve ili četiri ćelije  vraćaju se u materičnu šupljinu.(embriotransfer – ET) – u proseku 3 embriona  a višak dobrih embriona, u dogovoru sa pacijentima, tehnikom vitrifikacije čuva se za budući embriotransfer.

Ukoliko postoje indikacije (veliki broj embriona, hiperstimulacija, misedi ranih trudnoća posle IVF postupka, izostanak implantacije posle većeg broja IVF postupaka...) embrioni se gaje do stadijuma blastociste (u proseku 5 dana),.Kultura embriona u trajanju od 5 dana predstavlja prirodnu selekciju kvalitetnih embriona – mali broj formira blastocistu, a uspeh  implantacije se povećava na 50%.Razvoj trudnoće se potvrđuje biohemijskim testovima (15 – 17 dana od ET – odredjivanje betaHCG hormona u krvi) ili ultrazvučnim pregledom oko 20. dana od ET.

INTERMEDICUS BIS U SLICI ...

Pic VIDEO GALERIJA
Pogledajte našu video prezentaciju. Pogledaj >>>

PicNAŠA OPREMA I KLINIKA
Najmodernija medicinska oprema ... Pogledaj galeriju >>>

PicINTERMEDICUS BIS NA MAPI
Nalazimo se na Novom Beogradu, ul. Zorana Đinđića 45i. Pogledaj >>>

 

Keywords: intermedicus bis, lecenje steriliteta kod zena, lecenje steriliteta kod muskaraca, lecenje neplodnosti, ginekoloske ordinacije beograd, vodjenje trudnoce, vantelesna oplodnja beograd, visoko rizicna trudnoca, amniocenteza, kordocenteza, biopsija cupica, punkcija ciste, ultrazvuk 4D, color dopler, genetski poremecaji ploda, uklanjanje kondiloma, hormonski poremecaji